Wouter Metselaar - 9 februari 2023

5 min leestijd

Kat

Wat is een dinsdag dip of XTC-dip?

HEEEEEEELP!!!!! Ik heb een dinsdag dip! Ik voel me somber, energieloos en heb weinig zin om iets te doen. Herkenbaar? Maar wat is een dinsdag dip of XTC-dip nou precies?

In deze blog kom jij erachter hoe een dinsdag dip ontstaat, wat de kenmerken zijn van een dinsdag dip, waarom het een ‘dinsdag’ dip heet, of een dinsdag dip te voorkomen is en als laatste, wat je ertegen kan doen. Kortom: alles wat jij moet weten over de welbekende dinsdag dip.

Hoe ontstaat een dinsdag dip of XTC-dip?

Als jij de stof MDMA hebt gebruikt, die in XTC zit, dan kan het zijn dat jouw serotoninegehalte is uitgeput. Maar wacht eens even? Wat is serotonine precies? Serotonine is een neurotransmitter die een stimulerende werking heeft. Het wordt ook wel jouw gelukshormoon genoemd. Nu snap je waarom jij je zo lekker voelt wanneer je MDMA gebruikt.

De geluksstofjes zitten niet letterlijk in een XTC-pil. De XTC-pil zorgt ervoor dat je voorraden van deze geluksstofjes worden gebruikt. De dagen na je festival of feestje gaat jouw lichaam je geluksstofjes weer aanvullen. Dit kost tijd en kan ervoor zorgen dat jij in een mentale en fysieke dip belandt.

Ecstasy

Veel voorkomende symptomen tijdens een dinsdag dip 

In een dinsdag dip kan jij:

 • je somber voelen
 • nergens zin in hebben
 • geïrriteerd zijn
 • weinig energie hebben
 • slecht slapen

Een dinsdag dip kan je eigenlijk in twee verschillende soorten opsplitsen: de fysieke dip en de mentale dip. De fysieke dip heeft vaak te maken met weinig slaap en slechte, of zelfs geen voeding. Na het opvolgen van de tips tegen de dinsdag dip kom je hier al gauw overheen.

De mentale dip kan veel langer duren en bij de meesten van jullie is dit de echte dinsdag dip. Depressieve klachten kunnen bij sommige mensen meerdere dagen of soms wel weken aanhouden. Het duurt dan ook bijna twee maanden voordat je gelukshormoon weer helemaal is aangevuld. Daarom is het advies om minimaal twee maanden te wachten voor je weer opnieuw XTC of MDMA gaat gebruiken.

Waarom heet de dip: een ‘dinsdag’ dip?

Om eerlijk te zijn, het is nog niet helemaal duidelijk waarom de dip pas op dinsdag begint als je zaterdag een lekker feestje hebt gehad. Het Trimbos Instituut vermoedt dat naast je serotoninesysteem ook de receptoren in je brein, die door moeten geven dat er een serotoninetekort is, oververmoeid zijn en daarom pas later het juiste signaal van het tekort doorgeven, op dinsdag dus.

Een andere verklaring heeft te maken met het gebrek aan dopamine in je brein. Je zou pas het gemis aan serotonine voelen als de hoeveelheid dopamine in je hersenen weer op normaal niveau is. Het aanvullen van je dopamine duurt gemiddeld twee dagen en daarom voel je pas op dinsdag het gebrek aan geluksstofjes. Wat nu precies de reden is weten we helaas nog niet, omdat er nog geen officieel onderzoek naar gedaan is. 

💡 Meer weten over deze twee theorieën? Check onze blog: 'wat is de betekenis van de dinsdag dip?'.

Onderzoek capsule

Wat maakt een dinsdag dip erger?

Er zijn zeker factoren die de dinsdag dip erger maken en waardoor je waarschijnlijk meer last hebt van de gevolgen van een dip. Probeer de volgende dingen dus te vermijden:

 • Te veel of vaak XTC gebruiken. Het advies is om minimaal 2 maanden te wachten voor je weer opnieuw XTC gaat gebruiken.
 • Niet uitgerust zijn van tevoren. Wanneer je al brak of moe bent voor je festival of feestje, kan je lichaam de klap van de dip minder goed opvangen.
 • Combineren van middelen. Sommige middeltjes versterken elkaar en putten je serotoninesysteem extra uit.
 • Te weinig drinken en eten. Je lichaam verbruikt meer energie en kan niet goed herstellen als er te weinig energie binnenkomt.

Is een dinsdag dip of XTC-dip te voorkomen?

Een dinsdag dip in zijn geheel voorkomen gaat erg lastig worden, omdat je na gebruik van XTC of MDMA je serotoninesysteem uitput en dit heeft tijd nodig om te herstellen. Natuurlijk kan de een er wel meer last van hebben dan de ander. Het is een mentale strijd in je hersenen en sommigen kunnen daar beter mee omgaan.

Er zijn wel een heleboel dingen die je kan doen om je goed voor te bereiden op de dinsdag dip en de klachten te verminderen. Dit kun je allemaal doen:

 • Laat je XTC-pillen testen. Wat heel veel mensen niet weten, is dat het testen van drugs gratis en anoniem is.
 • Gebruik alleen als jij je goed voelt. Zit je niet zo lekker in je vel? Misschien is het dan verstandig om de verdovende middelen voor een keertje over te slaan.
 • Eet lekker veel groente, fruit, noten en pinda’s. Deze bevatten veel antioxidanten en die kan je goed gebruiken.
 • Gebruik niet te veel. Het advies is niet meer dan 1 tot 1.5 mg MDMA per kg/lichaamsgewicht.
 • Combineer geen middelen. Eén middeltje is echt voldoende om het helemaal naar je zin te hebben.
 • Rust genoeg uit van tevoren. Probeer het niet al te laat te maken de nacht voor je festival of feestje en slaap minimaal 8 uur.

💊 Benieuwd naar waarom en hoe jij je pillen kan laten testen? Check onze blog ‘waarom het handig is om jouw XTC-pillen te laten testen’.

Groenten en fruit

Tips tegen de dinsdag dip

Nu wil je natuurlijk weten wat je kan doen om de dinsdag dip tegen te gaan als je er eenmaal eentje hebt. In onze blog ‘7 tips tegen de dinsdag dip’ lees je uitgebreid wat je kan doen om de dinsdag dip te verminderen. Hieronder volgen onze 3 belangrijkste tips tegen de dinsdag dip:

#1 Slaap genoeg

Genoeg slaap is misschien wel de allerbelangrijkste tip om je lichaam fysiek en mentaal weer te herstellen. Denk dan niet aan zes of zeven uurtjes, waarmee je normaal wel wegkomt. Probeer vooral in het begin van je dinsdag dip minimaal 8 uur te slapen. Per persoon is dit verschillend, dus ga op tijd naar bed en laat je lichaam de rest doen.

#2 Drink en eet voldoende

Groente, fruit, vezels, het maakt in principe niet zoveel uit. Zorg in ieder geval ervoor dat je voldoende eet de dagen na je festival of feestje. Tijdens je XTC-trip eet je waarschijnlijk bijna niets en beweeg je juist heel veel. Wist je dat je de aanmaak van serotonine in je hersenen kan stimuleren met voedsel zoals eieren, rauwe cashewnoten, bananen en avocado? Ook water drinken is heel belangrijk. Je lichaam is uitgedroogd na een festival of feestje en kan elke druppel goed gebruiken. Tip: neem altijd een gevuld 0,5L flesje water mee, waar je ook maar naartoe gaat.

#3 Ga wat doen!

Ook bij deze tip maakt het niet uit wat het is. Werken, sporten, iets leuks doen met vrienden, het zorgt ervoor dat jij afgeleid bent en niet te veel nadenkt over je dinsdag dip. Het is bovendien bewezen dat afleiding helpt bij het verminderen van sombere gevoelens. De hele dag in je bed liggen met een pak zakjesdoekjes gaat dus niet helpen om je dinsdag dip te voorkomen…

💥  Meer tips om de dinsdag dip te verslaan? Lees de blog '7 tips tegen de dinsdag dip'.

#4 SKIP JE DIP!

3 tips toch? Dat klopt. De 3 genoemde tips zijn belangrijk voor een goed herstel, maar voor de meeste festivalgangers is dit niet voldoende om de dinsdag dip tegen te gaan. Ook wij hadden hier last van en zijn daarom op onderzoek uitgegaan naar ingrediënten die jij nodig hebt na jouw festival.

SKIP JE DIP!Water karaf

Na een jaar lang onderzoek hebben wij een capsule ontwikkeld die bestaat uit 7 ingrediënten van de hoogste kwaliteit, rechtstreeks geproduceerd in Nederland. Inmiddels is SKIP JE DIP! het best beoordeelde dinsdag dip supplement van Nederland.

De belangrijkste ingrediënten zijn 5-HTP en L-Tryptofaan. Deze twee ingrediënten zijn voorlopers van de hormonen serotonine en melatonine.

Naast 5-HTP en L-Tryptofaan vind je 5 andere ingrediënten in de samenstelling. Denk aan Vitamine B6 & B12 om vermoeidheid en futloosheid tegen te gaan. Of Vitamine C, die zorgt voor mede een betere weestand en Vitamine E om je lichaamscellen te beschermen tegen schadelijke stoffen.

Op Trustpilot hebben we inmiddels meer dan 250 positieve ervaringen ontvangen over SKIP JE DIP!. Heb jij een festival of feestje op de planning staan? Bereid je goed voor en probeer het supplement eens. Vind je het niet werken? Dan storten we het gewoon weer op je rekening, als je maximaal twee capsules hebt gebruikt. 

Lees meer over de ingrediënten

Als het goed is, ben je nu een stuk wijzer geworden over wat een dinsdag dip of XTC-dip nou precies is. Toch nog vragen? Stuur ons gerust een berichtje op Instagram. Wij reageren altijd.